De Molenhof

Initiatief en ontstaan

De Molenhof Werkendam is in april 2017 geopend aan de Sigmondstraat in de kern van Werkendam. Eigenaresse en oprichter Anneke Schuring had al langere tijd de wens en het idee om zelf een dagbesteding te starten waar de cliënt centraal staat en er ondersteuning geboden wordt naar de wensen en behoeften van de client, binnen de persoonlijke mogelijkheden en omstandigheden. Cliënten kunnen deelnemen aan individuele activiteiten, maar ook in groepsverband. Zo kunnen cliënten onder begeleiding zowel individueel als in gezelschap passende activiteiten doen.

Naast dagbesteding wordt er vanuit De Molenhof ambulante begeleiding geboden. Soms hebben cliënten tijd nodig om de stap naar een dagbesteding te kunnen nemen. Ambulante ondersteuning kan op die momenten een functionele tussenstap vormen. Waardoor er vanuit een vertrouwensband op een laagdrempeligere manier een volgende stap genomen kan worden. Blijkt tijdens ambulante begeleiding dat een combinatie tussen het bezoeken van de dagbesteding en thuisbegeleiding functioneel is dan zal hier binnen de mogelijkheden naar een passende oplossing gezocht worden. Ook zijn er cliënten die alleen ambulante begeleiding krijgen. In grondbeginsel wordt er altijd gekeken om cliënten richting de dagbesteding te begeleiden. Echter zijn er situaties dat het voor de cliënt en het netwerk beter is om alleen ambulante ondersteuning te bieden. Vanuit het maatwerk principe wordt er altijd naar een passende invulling gewerkt.

De Molenhof is een dagbesteding die zich richt op volwassenen. Vanaf 18 jaar kunnen mensen zich aanmelden voor dagbesteding. Deze brede doelgroep biedt de mogelijkheid tot meer diversiteit qua leeftijd, interesse en gespreksmogelijkheden. De cliënten wonen voornamelijk in het noordwestelijke deel van gemeente Altena. Cliënten komen onder andere uit Almkerk, Dussen, Hank, Nieuwendijk, Oudendijk, Sleeuwijk, Werkendam en Woudrichem.

Missie, visie en kernwaarden

Missie

“De Molenhof heeft als missie om zorg te bieden in de vorm van dagbesteding en/of ambulante begeleiding waar het thuisgevoel centraal staat, waardoor betrokkenen meer welzijn en kwaliteit van leven zouden kunnen ervaren. Dat thuisgevoel kan alleen ervaren en aangeboden worden wanneer iemand zoveel mogelijk zichzelf mag en kan zijn, waarbij regie voering zoveel mogelijk bij de betrokkenen blijft liggen (zo nodig met ondersteuning).”

Visie

“Het voeren van dagbesteding waar betrokkenen zich thuis mogen voelen. Waar betrokkenen zichzelf mogen/ kunnen zijn en eigen regie houden over wat ze wel of niet willen en kunnen binnen persoonlijke omstandig- en mogelijkheden en zo veel mogelijk in hun eigen kracht gezet worden en welzijn kunnen ervaren. Een plaats waar oog is voor alle betrokkenen en iedereen gezien en gehoord wordt.”

Kernwaarden

De Molenhof Werkendam is een kleinschalige zorgorganisatie waar dagbesteding en ambulante begeleiding wordt geboden. Vanuit een presentie- en oplossingsgerichte houding wordt er in de huislijke locatie samengewerkt en staat de cliënt centraal. Het team van De Molenhof probeert zoveel mogelijk vanuit een neutrale grondhouding te handelen waarbij wederzijds respect en persoonlijke grenzen een belangrijke rol spelen. Door deze persoonlijke en betrokken houding kunnen cliënten meer welzijn en kwaliteit van leven ervaren. 

Organisatie

Dagbesteding De Molenhof is een kleinschalige organisatie, waar een onderverdeling tussen welzijn en zorg (somatiek) is gemaakt om de ondersteuning van cliënten gestroomlijnd te laten verlopen. Zie hiervoor het organogram.

Kwaliteit

De organisatie van De Molenhof vindt een goede kwaliteit van de zorg en begeleiding erg belangrijk en streeft altijd naar verbetering en innovatie. De Molenhof kiest heel bewust om kwalitatief goede zorg en begeleiding te bieden en werkt vanuit het opgestelde kwaliteitsplan wat geaccordeerd is door de Dongemond gemeenten.

Organogram

Klik op organogram om vergroot weer te geven

Klik op afbeelding om vergroot weer te geven

Probleem of klacht

De Molenhof Werkendam heeft een klachtenregeling die voldoet aan de Wkkgz (Wet Kwaliteit, Klachten en Geschillen Zorg).  De Wkkgz heeft als doel openheid te geven over klachten en ongewenste gebeurtenissen binnen de zorg en hiervan te leren. Ook is De Molenhof verplicht een klachtenregeling te hebben, zodat klachten op een zorgvuldige, vertrouwelijke en effectieve wijze worden geregistreerd en afgehandeld. Daarnaast wil De Molenhof ervoor zorgen dat mogelijke oorzaken worden gesignaleerd en adequate maatregelen kunnen worden genomen om herhaling te voorkomen. Deze procedure is van toepassing op cliënten en wettelijk vertegenwoordigers van cliënten van De Molenhof.   

Mocht er ontevredenheid zijn of is er een klacht over De Molenhof of over één van haar medewerkers, dan kunt u, zoals in de afbeelding weergegeven, 4 stappen volgen.

Sponsoring

Bijdragen middels sponsoring op verschillende manieren

Er is veel nodig om ons mooie en dankbare werk te kunnen doen op de manier die wij voor ogen hebben. Naast hulp in natura, is sponsoring ter ondersteuning van de activiteiten en om bijvoorbeeld de bus (De Molenhof Express) te laten rijden meer dan welkom. 

Wil je ook iets betekenen voor De Molenhof? Neem gerust contact met ons op.

Natura

Naast financiële sponsoring is sponsoring van een product of dienst ook meer dan welkom. Als je denkt dat jouw product of dienst van waarde kan zijn voor De Molenhof neem dan gerust contact met ons op.

Sponsoren (bedrijven)

Als je De Molenhof wil sponsoren is het van belang om de wederzijdse verwachtingen en wensen concreet te krijgen. In de meeste gevallen zullen wij de sponsoring naar de buitenwereld presenteren door bijvoorbeeld jouw naam en/of logo vermeldt op de bus, website en overige sociale media. Uiteraard in overleg met jou zullen we kijken op welke manier hier het beste invulling aan gegeven wordt tenzij je de sponsoring liever anoniem houdt. Wij zijn blij met elke vorm van ondersteuning. 

Vrijwilligers

Vrijwilligerswerk kan in vele vormen. Hier kan vorm aan gegeven worden door een of meerdere dag(en) of een of meerdere dagdelen in de week mee te draaien in de groep met cliënten. Maar het vrijwilligerswerk kan ook betekenen op een bepaald moment (mee) te koken voor de cliënten, of de cliënten te vervoeren met de bus. 

Elke vorm van sponsoring en/of vrijwilligerswerk is waardevol voor alle betrokkenen.

Wil je iets betekenen voor De Molenhof of meer weten over de verschillende vormen van sponsoring of vrijwilligerswerk? Neem dan contact op met Anneke Schuring via anneke@molenhofwerkendam.nl of via 06-57513966. 

Meer weten?

Wil je meer weten over onze dienstverlening en de mogelijkheden? Neem dan gerust vrijblijvend contact met ons op.

Neem contact op