De Molenhof biedt zorg aan personen vanaf 18 jaar.
Mocht het zijn dat je door bepaalde omstandigheden op zoek bent naar dagbesteding waardoor je sociaal betrokken blijft. Een plek waar in een kleine groepen of door middel van individuele begeleiding gewerkt wordt. Een plek waar je jezelf kan en mag zijn.
Wat bieden wij?
- Dagbesteding
De Molenhof biedt groepsdagbesteding in kleine groepen. Cliënten verblijven met 4 a 5 cliënten in een van die vier huislijk ingerichte vertrekken. Er is ruimte voor maximaal 18 cliënten per dag. - Ambulante/ persoonlijke begeleiding
Zo nodig wordt er vanuit De Molenhof individuele begeleiding in de thuissituatie of op locatie geboden.De activiteiten en ondersteuning worden afgestemd op de wensen en behoeften van u als cliënt. Daarnaast wordt er altijd gekeken wat er passend is binnen de mogelijkheden van de cliënt.
Bij De Molenhof krijgen de cliënten de gelegenheid om op eigen tempo te werken aan persoonlijke doelen. Dit kan zowel op locatie van de dagbesteding alsook door inzet van ambulante-, persoonlijke ondersteuning thuis.
Het team van De Molenhof biedt ondersteuning bij zorg- en hulpvragen op het gebied van psychisch functioneren, sociaal functioneren, zelfredzaamheid, participatie, invulling van vrije tijd en financiën.
Alles in de geboden ondersteuning vraagt om afstemming tussen wensen, behoeften en mogelijkheden, omdat de ervaring van kwaliteit en welzijn persoonsafhankelijk is.
Activiteiten kunnen individueel of in groepsverband aangeboden worden. De begeleiding van De Molenhof werkt eraan om cliënten zoveel mogelijk te activeren en stimuleren. In de ondersteuning wordt de regie zoveel mogelijk bij de client zelf gelegd. Dit vraagt om samenwerking en onderlinge afstemming. Als dit in combinatie met een oplossingsgerichte, opbouwende ondersteuning lukt zal dit de zelfredzaamheid mogelijk stabiliseren of versterken.
Activiteiten
Het aanbod qua activiteiten is divers en wordt afgestemd op de wensen en behoeften van de cliënt, passend binnen de persoonlijke mogelijkheden van cliënt. Denk aan:
- Creatieve activiteiten
- Gym onder begeleiding van een fysiotherapeut
- Muziekles
- Deelnemen de geur- en klankbeleving
- Wandelen
- Gezelschapsspellen
- Een maaltijd mee voorbereiden of iets bakken
- Gezamenlijk troostdekens maken
- Een boodschap doen bij de winkels (loopafstand)
- Lezen (boek of krant)
- In een ontspannen setting een praatje maken
- Rust nemen
Wie kan er bij ons terecht
en hoe kom je bij ons terecht?
De Molenhof biedt dagbesteding en ambulante/ persoonlijke ondersteuning als er een Wmo-indicatie (Wet Maatschappelijke Ondersteuning) is of als men een PGB heeft vanuit de Wlz (Wet langdurige zorg). Dagbesteding De Molenhof heeft een contract met de Dongemond gemeenten voor ondersteuning vanuit de Wmo.
In de meeste gevallen wordt iemand door familie, mantelzorger en/of een betrokken zorgaanbieder (huisarts, casemanager, regievoerder, thuiszorg) verwezen naar De Molenhof.
Voor een indicatiestelling vanuit gemeente Altena kan er contact opgenomen worden met ‘Loket Altena’ door te bellen naar 0183 – 507307, of te mailen naar info@loketaltena.nl. De aanvraag zal dan in behandeling worden genomen en zal er contact opgenomen worden met een Wmo-consulent.
De betrokken Wmo-consulent zal op basis van onderzoek inventariseren welke hulp er nodig is. Het onderzoek zal samen met de cliënt en mogelijke direct betrokkenen gehouden worden. Als er een indicatiestelling wordt gedaan zal de betrokken cliënt aangemeld worden bij De Molenhof, waarna er contact wordt opgenomen voor een intakegesprek.
In de tussenliggende periode is er vaak al een eerste contact gelegd met cliënt, overige betrokkenen (familie, mantelzorger, casemanager, Wmo-consulent) en De Molenhof en mogelijk is er al een eerste kennismaking geweest. Bij de eerste kennismaking in De Molenhof zal er altijd een rondleiding gegeven worden, zodat er al iets van de sfeer ervaren kan worden. Daarnaast zal er naar aanleiding van een gesprek de hulpvraag bepaald en geïnventariseerd worden om te kunnen bepalen welke ondersteuning nodig is.
Het team van De Molenhof denkt vervolgens na of de gevraagde hulp passend is en of de gevraagde ondersteuning geboden kan worden en of het passend is binnen de groep. De cliënt en betrokken naasten krijgen deze periode ook de tijd om te bepalen of het aanbod vanuit De Molenhof passend is.
Mocht er overeenstemming dan zal er een intakegesprek gepland worden. Waar uitgebreid gesproken wordt over de wensen, behoeften en mogelijkheden van de cliënt. In dit gesprek zal er een ondersteuningsovereenkomst getekend worden tussen De Molenhof en de cliënt.
Hoe gaan we om met je gegevens?
Rapportage en geheimhouding
Rapportage over de begeleiding wordt schriftelijk bijgehouden in een (beveiligd) digitaal zorgdossier. De verwerking van de gegevens en rapportage over client worden verwerkt in een begeleidingsplan. Het invullen van een risico-inventarisatieformulier is bij ons een belangrijke pijler op het gebied van de veiligheid. Informatie uit het begeleidingsplan wordt alleen met toestemming van de cliënt en/of wettelijk vertegenwoordiger gedeeld met extern betrokkenen of verwijzer.
Voorafgaand aan eventuele overdracht van informatie wordt afgestemd welke informatie er vanuit De Molenhof gedeeld zal worden. Cliënt en/of wettelijk vertegenwoordiger hebben de mogelijkheid om het verstrekken van (bepaalde) informatie aan externen te blokkeren.
Geheimhoudingsplicht
Het team van De Molenhof en overige intern betrokkenen hebben geheimhoudingsplicht. Geheimhoudingsplicht mag doorbroken worden als er vanuit het hoofd zorg/leiding gegronde redenen zijn om te menen dat dit noodzakelijk is en het enige en laatste middel is om direct gevaar voor personen te voorkomen. Mocht een dergelijke situatie zich voordoen, dan worden betrokkenen, wanneer mogelijk, hiervan op de hoogte gesteld.
Lees ons privacy protocolDossier
Het dossier van de cliënt wordt in een online, beveiligde omgeving bewaard. Overige informatie (op papier) betreffende client wordt opgeslagen in een afgesloten dossierkast. Het team (professionals) hebben toegang tot het elektronisch dossier.
Er kunnen verschillende gegevens van client bewaard worden. Denk daarbij aan:
- Verslaglegging van de begeleiding
- Uitwerking van observaties
- Medicatielijst
- Begeleidingsplan
- Onderzoeksverslagen
- Intakeformulier
- Ondersteuningsovereenkomst
- Toestemmingsformulieren
- Wilsverklaring
Het verwerken van cliëntgegevens door De Molenhof heeft tot doel de hulpvraag, de geboden zorg en de resultaten vast te leggen, zodat de voortgang kan worden bewaakt, de begeleiding tussen de verschillende medewerkers kan worden afgestemd en er verantwoording kan worden afgelegd aan de cliënt of wettelijk vertegenwoordiger van de cliënt.
Meer weten?
Wil je meer weten over onze dienstverlening en de mogelijkheden? Neem dan gerust vrijblijvend contact met ons op.